Fago & Theo

Direktlänk till inlägg 26 juni 2011

Berner sennen - cancer - utrotningsprogram?

Av Cinzia - 26 juni 2011 12:42

 


Sitter här och njuter av min mycket sena frukost. Ja 3 frallor med smör och ost.. Ja becel pro activ- meningsfullt med tanke på vad smöret delar plats med - osten och den ljusa frallan.. Jaja!

Medans jag tuggar på min frukost tänker jag på våra käraste bästaste vän Berner... inte hunden utan berner *skrattar** Berner ingår i kategorin hund  så Jaja ;) ni förstår!


 Vi har ju ett bekämpnings program för HD ED och nu 1 Januari 2012 kommer ju det här med Index föra´s in. För att förbättra statestiken med just HD ED.. Vilket jag tycker är SUVERÄNT! men när jag sitter och tycker det är suveränt sitter jag även och tittar runt lite inom hälsan och egna erfarenheter hos vänner, nära och kära och allmänt. Idag när någon frågar ang HD ED ang berner sennen är inte min första tanke att jo de är mycket problem - utan det som dyker upp är cancer - s.k kallad malign, tumörsjukdom osv.


Vår kära berner idag känns som de sista dom får innan de dör är cancer. Inte alla nej nej men många.  Är det inte dags att lägga näsan i blöt ang cancer?  På något sätt hitta ett program ang detta? Många raser har säkert problem med cancer men att ta tag i den närmaste är ju förr "oss" Berner sennen jag vet inte ang de övriga sennen raserna så skall inte yttra mig där.


Det fanns säkert en tid då de här med att tag tag i  HD ED va över mäktigt - men någon gjorde det. Borde vi inte hitta någon slag kraftig som kan ta tag i detta med cancer delen. När jag köper hund idagens läge 2011 är min största fasa just cancern. En C höft eller 1´a på armbågen kan min hund troligtvis leva ett endå gott liv med. Men cancer äter ju upp varje liten individ näst in till. Det pratas om PNP att det är en ärftlig defekt att man ska akta sig för det samma med Meningit akta akta - Men cancer??  är ämnet för stort och "omöjlighets" känslan så överväldigande att man bara struntar i det? Eller det värsta - anser inte "folket" att det är ett problem? Min känsla är att när man köper berner borde en folder med information om cancer följa med.

Jag säger inte att det är OK med Pnp - men exempelvis får ett meddelande mitt i natten för någon har hittat pnp i farfars fars brors  valp, men cancer? där behöver vi nog inte titta längre än till något syskon eller förälder osv.. Eller % antal dödsfall eller "överlevnad" av cancer.  Men ingen lyfter ett ögonbryn för detta!


Nu är min utsökta frukost avklarad och jag har huggit in i en skål med jordgubbskräm med kaffegrädde.. JAJAJAJAJA jag vet ingen direkt bra frukost! Men jag kan ju vart fall välja den..


Kan våra djur välja din uppkomst eller vad de för vidare? Jag är medveten vad jag stoppar i mig men är det så inom hund värden?

Är folk medvetna vad dom avlad på? Eller är de naiva och inte ser? Borde de få ha rättigheten att föra våran ras vidare då? Är det girighet? Dumhet? Naivitet? snålhet? Ja vad som, som gör att personer väljer att avla på djur med "sjukdomar" som är ärftliga? Vissa sjukdomar har två läger. Vissa har en ögonspecialist som säger det inte är ärftligt och tutar och kör på det, andra tar även till detta utlåtande som en grund sten i sitt arrgument att det är ok att avla på det. Vissa kollar med vår ras klubb men *hehe* ja svaret att få är förväntat med tanke på omständigheterna. Ja som sagt två läger! Jag är ingen uppfödare men jag har låtit min hane gå i avel. Om jag vet kör jag inte på men de jag inte vet- ja va fan de vet jag ju inte. För det är ju upp till varje ägare och uppfödare att tala om. Folk är ju inte vandrade uppslagsverk och magiker som kan trolla fram fakta och information.

Det har hänt en del saker i vår värld där folk anklagas för det ena och det andra. Har man papper svart på vitt ja då blir de inte mycket mer att mun huggas om. Uppstår de problem borde man gå ihop och hjälpas åt lösa det som skett så det inte sker igen. Man måste försöka!


Jag anser inte berner sennen vara en utrotad ras. Jag anser klart och tydligt då att man inte ska avla på vilket djur som helst. Finns de friskare djur än de som går på en tomt någon annanstans ska man använda det. Rasen är en sjukras - ja det klassas så när man ska försäkra dem bland annat. Så varför fortsätta avla på djur som kan till stor sannolikhet bära på något som förs vidare? Ja vi alla älskar våra djur och anser oftast de är bäst , vackrast underbarst och bara såå perfekta. Men man måste se till fakta också! Man måste se svart på vitt vad man har framför näsan eller i kopplet. Är det en frisk indevid jag har? Det är inte stamtavlan som räknas , eller utseendet om hunden i sig har omkring sig dåliga individer.

Men som sagt jag är ingen uppfödare och jag skall egentligen inte yttra mig - men de sköna med en egen blogg är att jag får skriva precis vad jag vill!


Jag glömmer inte av personer eller handlingar - jag minns varje liten sak. Jag tänker göra mitt bästa för att hjälpa till på de lilla vis jag kan! Man lär sig av sina misstag och man får upp ögonen kanske för sent eller precis i rättan tid. Men det är våran skylldighet som har redskapen i våra händer att baka det bästa möjliga av ingredienserna!


Många är så hemliga vilket många gånger irriterar mig. Vad är det att vara hemlig om?

Är det inte bättre att vara raka ärliga rätt ut? Jag vet en uppfödare som sagt rätt ut ang sina problem - och den uppfödaren hyser jag stor respekt för och skulle lätt hellre köpa min hund där - än hos någon som hysshar med allt. Ja jag har nu redan mina änglar hemma och ska inte köpa någon mer hund - men ni förstår min tanke, hoppas jag...


Om du visste att tiken - hanen - hade syskon, föräldrar eller mycket nära släktingar som bar på en ärftlig sjukdom - skulle du vilja köpa en hund i från den kombinationen då? Inte? Varför inte det???? Ja du... Valpköpare nya som gamla har ju rätten att veta att det är en valp med stor sannolikhet kommer få en sjukdom som uppfödaren/ägaren visste om fanns där. Talar man om de för valpköparen tro? Eller sitter man där sedan med valpköpare som ringer och gråter för deras hund lider? Sitter man då där helt ovetande att detta kunde hända och jag vet att många andra uppfödare kommer klappa den om axeln och säga vi hjälper dig igenom detta din stackare.. men vem fan är stackaren? Ja fröst och främst är det hunden, sedan valp köparen och absolut inte uppfödaren!!!


Ja min jordgubbs kräm är slut lika så kaffegrädden - jag kommer troligen dö av hjärtsvikt - ja fettet runt hjärtat lagras där och går aldrig att få bort.. Jag vet det och jag stoppar i mig skiten men det är mitt val...


*Våran bästa vän har inget val!

Kram nu är det höns nät på balkongen som ska upp! over and out!

 
 
Mia

Mia

26 juni 2011 13:37

Ja Du, det är väldigt mycket att tänka på som uppfödare och det gäller att göra sitt yttersta för att få fram så friska individer som möjligt. Sen är det ju så att även om man skulle få reda på att det ligger något i linjerna, tar man då sin underbara, snygga, "friska" hund ur avel eller pengarna lockar mest? Man kan diskutera detta i oändlighet och troligtvis kommer vi aldrig att få alla svaren.

http://www.tassegos.se

 
Marianne

Marianne

26 juni 2011 23:17

Jag förstår dig mer än väl i dina funderingar. Idag är det fritt fram att avla på allt som inte ingår i ett bekämpningsprogram eller ngt som inte kan bevisas vara genetiskt. Att bevisa att en sjukdom är genetisk är mkt svårt och det tar tid att få fram forskningsresultat. Under tiden så går hundar i avel för att de FÅR gå i avel för rasklubben eller SKK. Att ta ett eget beslut i att ens hund inte är lämplig för avel på grund av sjukdom eller andra defekter verkar vara mkt svårt för vissa. Tur nog så väljer de flesta att ta ur sin hund från avel den dag då de får vetskap om någon defekt. Och vi kommer alltid att få dras med dem som är hemmablinda och med dem som så gärna vill ha valpar på sin egna hund oavsett den är ett lämpligt avelsdjur eller inte.. Ett bekämningprogram för cancer vore förmodligen ett efterlängtat beskämpningsprogram, men det kommer att ta tid tills det kommer. Det ska ju förmodligen först bevisas att cancer är genetiskt.Under tiden får vi njuta av att vi har lyckats bra med de bekämpningsprogram som idag finns för Berner och jag tror att index kommer att bli en mkt bra metod då det gäller urvalet på avelsdjur angående HD+ED.
och visst är det gott att kunna skriva om vad man vill i sin egna blogg. Jag hoppas du ska slippa fler fjantiga sms mm om vad din hunds farfars fars ena valp har haft för problem. Det finns förmodligen inte en enda blodslinje på Berner som är helt frisk och utan problem om man letar efter fel.
Ha det gott
kram

http://www.ekoxenskennel.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cinzia - 23 november 2014 16:51

sitter och tittar på gamla filmer från i sommar.. Jag ler varje gång jag ser detta.. VIlken underbar upplevelse att få springa och stå där med en av sina bästa vänner i ringen.. Glädjen när jag ser detta går knappt att beskriva. Trots värmen spr...

Av Cinzia - 16 april 2014 12:53

En sväng på klubben med Pojkarna. Basar upp dom med varsin skål vatten och inträder rallybanan somm in vän Lena byggt upp. Jag har haft en paus. Tröttnat på rallyn men täntke se om jag kunde väcka lusten igen.   Fago får starta. Slappt tar jag...

Av Cinzia - 8 december 2013 14:05

Rätt mycket och jag har inte bloggat. Så varning för LÅNGT blogg inlägg... Mycket av tiden har gått till till träning inför Cert provet i patrullhund.   Spår upptag. Sitta 5 minuter och vänta.   Spår i medvind på fält. Theo har nosen t...

Av Cinzia - 26 september 2013 09:56

https://www.facebook.com/Bozita.se/app_172163342907991?sk=app_172163342907991&app_data=1554   klicka eller kopiera länken ovan.. man klickar sedan på det svarta hjärtat för att rösta.. snälla :D ...

Av Cinzia - 24 september 2013 00:27

vi fick en dag av Malin Bäcklund hundbefäl en rolig bana både på utsidan och insidan i ett hus. Lite filmar från olika av dessa momenten.. Theo lyfts över...   Theo och jag ska krypa ihop?... theo åker ett litet fordon?   ...

Presentation


Fago & Theo

Bloggens Gästbok

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards