Fago & Theo

Direktlänk till inlägg 18 september 2012

Ed belastning?

Av Cinzia - 18 september 2012 13:32

Jag läste på Facebook  något om Ed belastade hundar som används i avel och flera inlägg kommenterade med att hanhundsägare som låter sina hanar går i avel skall hängas ut med namn och dessa personer kunde se valpköparna i ansiktet...

VIlle kommentera men de dröjde inte länge innan de inlägget va bort plockat. Himla trist. Jag antar de syftades på Ed 1´or.

Jag funderar vad är mest ärligt? Skicka sin hund till andra länder för avel, tik som hane, eller använda den i Sverige?

Att tycka det är OK att avla på hundar med demodex? Att låta sina tik / hane gå i avel fast den har en ärftlig sjukdom? Kan du som uppfödare se dina valp köpare i ögonen och berätta att tiken eller hanen ni använt har dessa sjukdomar? Sshk är en bra riktlinje och man kan väll hoppas uppfödare/täckhundsäagare/valpköpare har kommit fram och röstat ihop de vi vill kännas vid är en bra utveckling för vår ras?... Eller?

Flera uppfödare tycker Ed 1 är helt ok att använda i avel. Men frågan är varför öppnar inte folk munnen? De tisslas och tasslas på sidan om, och snackar om folk som gör det medan jag sitter här en kväll och upptäcker att uppfödare skickar iväg sina tikar till Norge, får valpar där och sedan hem. ÄR det inte va man kallar bullvan? Eller man kanske leasar ut sin hund? Spelar de någon roll? Varför användes inte hunden här i Sverige? Har vi i Sverige bättre hundar än andra länder med vårat sätt? Står Skk inte "över" sshk´s tänk angående ED? Är det bättre att låta en hund som haft hjärnhinneinflammation att gå i avel som sprider denna hemska sak vidare? Att se sin hund lida och dö? Eller demodex där hunden kan klia ihjäl sig mer eller mindre? JAg hoppas ni förstår att det inte är lokal demodex jag skriver om..

Ja jag vet inte men ibland undrar jag. Hundar med C höfter och hundar med Ed 1 kan leva ett långt smärtfritt lyckligt liv.

Men sedan vad är bäst? Använda en fri hund men hela stamtavlan bak är antingen oröntgad eller fylld med ED HD ? Eller en hund som har ED 1 eller C men syskon/stamtavlan bak är bra?... ibland undrar jag vad som är försvarbart och inte och varför folk inte öppnar truten? Kanske för att det oftast finns besevissar som trycker till folk? Eller är det ryktet?
SÅ! nu har jag släppt mina tankar om detta :D



 
 
anncatrin

anncatrin

19 september 2012 00:12

hej!
stort grattis till fina framgångar med fina Theo!
Angående dina funderingar runt avel på belastade hundar så tror jag att det man bär med sig i sin kappsäck mycket speglar den inställning man har till detta ämne.
Har man som jag på nära håll följt en väns berner som opererats för OCD vid nio månaders ålder, röntgas med ED 2 och vid knappa 3,5 års ålder avlivas på operationsbordet efter att man öppnat leden för att försöka göra om operationen och veterinären bedömmer att det inte går att göra något åt den trasiga leden ...........då drar man öronen åt sig och tänker inte i dom banorna att köpa valp efter ett belastat föräldrardjur, det kan gå nog illa efter friska föräldrar.
Och hur är det med försäkringsdelen? har du otur så får du en hund med ED och hur ställer sig försäkringsbolagen till det? troligtvis blir lederna undantagna i villkoren, och du får betala hela kalaset själv om ett ingrepp måste göras, det är ju viktig information till eventuella valpköpare där föräldrardjuren inte är friröntgade.
Jag är helt övertygad om att en hund kan leva gott med både HD & ED belastningar, har själv en hund med ED 1 som lever livets glada dagar, men det kan även gå riktigt illa så personligen skulle jag aldrig chansa på ett belastat föräldrardjur.
Detta är skrivit ur valpköparperspektiv, hur uppfödare tänker vet jag inte, men i den bästa av världar så avlar ingen på varken ärftliga sjukdomar eller ledbelastningar och cancer är ett minne blott ..........tyvärr ser inte verkligheten ut så och det är inte lätt att vara valpköpare för inga garantier finns, men jag skulle iallafall börja mitt sökande bland friröntgade hundar inför mitt nästa valpköp.
/ AnnCatrin

http://anncatrin.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cinzia - 23 november 2014 16:51

sitter och tittar på gamla filmer från i sommar.. Jag ler varje gång jag ser detta.. VIlken underbar upplevelse att få springa och stå där med en av sina bästa vänner i ringen.. Glädjen när jag ser detta går knappt att beskriva. Trots värmen spr...

Av Cinzia - 16 april 2014 12:53

En sväng på klubben med Pojkarna. Basar upp dom med varsin skål vatten och inträder rallybanan somm in vän Lena byggt upp. Jag har haft en paus. Tröttnat på rallyn men täntke se om jag kunde väcka lusten igen.   Fago får starta. Slappt tar jag...

Av Cinzia - 8 december 2013 14:05

Rätt mycket och jag har inte bloggat. Så varning för LÅNGT blogg inlägg... Mycket av tiden har gått till till träning inför Cert provet i patrullhund.   Spår upptag. Sitta 5 minuter och vänta.   Spår i medvind på fält. Theo har nosen t...

Av Cinzia - 26 september 2013 09:56

https://www.facebook.com/Bozita.se/app_172163342907991?sk=app_172163342907991&app_data=1554   klicka eller kopiera länken ovan.. man klickar sedan på det svarta hjärtat för att rösta.. snälla :D ...

Av Cinzia - 24 september 2013 00:27

vi fick en dag av Malin Bäcklund hundbefäl en rolig bana både på utsidan och insidan i ett hus. Lite filmar från olika av dessa momenten.. Theo lyfts över...   Theo och jag ska krypa ihop?... theo åker ett litet fordon?   ...

Presentation


Fago & Theo

Bloggens Gästbok

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards